Project Fort bij RijnauwenVerborgen geheimen en natuurlijke magie

Fort om te koesteren

Onder de rook van de stad Utrecht, in het populaire Amelisweerd ligt  Fort bij Rijnauwen; 31 hectare groot, met maar liefst 55 monumentale gebouwen. Een plek waar cultuur en natuur nauw met elkaar verbonden zijn. Waar een ongekend rijke, planten- en dierenwereld zich heeft genesteld in de robuuste getuige van een strijdlustig, menselijk verleden. Een plek waar je vandaag de dag heen gaat voor de rust en natuurlijke rijkdom, maar evengoed voor culturele inspiratie en verhalen over het militair verleden.

Werelds erfgoed

Fort bij Rijnauwen maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Deze linie is een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning. In 2020 hopen we de UNESCO-status in de wacht te slepen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, dat sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed is.

Behoud en ontwikkeling

Om het fort UNESCO-waardig en duurzaam voor de toekomst te behouden en te beschermen, ontwikkelen nieuwe gebruiks- en belevingsmogelijkheden ontwikkeld die natuur, cultuur en beleving verenigen. Hiermee wil Staatsbosbeheer vanuit de huidige natuur- en cultuurhistorische waarden het fort een plek en betekenis geven in de samenleving. 

Cookie-instellingen