Project Fort bij Rijnauwen

Gids Lex over zijn passie voor de waterlinie en fort bij Rijnauwen

September 05, 2019 48 keer bekeken 0 comments

Het fort kan niet zonder vrijwilligers. Dit zijn de mensen die rondleidingen geven en het fort van haver tot gort kennen, bezoekers ontvangen en een lekker kopje koffie schenken of meehelpen met onderhoud. Om hen en hun werk beter te leren kennen stellen ze zich aan jullie voor. Vandaag is dat Lex.

“Toen ik een jaar of drie jaar geleden voor het eerst op Rijnauwen kwam met de bedoeling om misschien, héél misschien, in mijn vrije tijd, af en toe eens een rondleiding te geven had ik geen idee welke wereld er voor mij open zou gaan. Natuurlijk, als beginnend gids leer je eerst braaf de standaard rondleiding min of meer uit je hoofd. En dan ga je een paar keer mee met ervaren collega’s. De basis zit er dan eigenlijk vrij vlot in, de fascinerende combinatie van de natuur (elke week weer anders), van de indrukwekkende fortenbouw met alle slimmigheidjes en briljante constructies en van de gebeurtenissen in WOII. Stel je eens voor dat je daar als jonge soldaat gelegerd was!

Dit alles is al genoeg om Rijnauwen indrukwekkend te vinden! Maar er is meer. Overal waar ik tegenwoordig kom herken ik elementen van landsverdediging en realiseer ik me hoe kolossaal het geheel was. Gaandeweg ga ik zelf steeds meer verbanden zien. Voorbeelden?  Ik was laatst op de Afsluitdijk. Had me nooit gerealiseerd dat die een bedreiging vormde voor de waterlinie. Ander voorbeeld, vorige week nog: de Batterijen in Nieuwegein, waarvan vrijwel niemand weet hoe dat er vroeger uitgezien heeft en dat de helft ervan moest verdwijnen voor het Amsterdam-Rijn-kanaal. Steeds meer raak ik onder de indruk van samenhang van al deze werken.

En ook de tussenruimtes in het landschap. Bekijk het eens vanuit een mogelijke aanvaller: daar was toch geen doorkomen aan? En hoe leuk is het dan om ook deze grotere verbanden mee te pakken in je rondleidingen? En als je dat dan mag doen op ons eigen Rijnauwen -natuurlijk wel het mooiste van al deze werken-  dat is toch geweldig?”

Groet

Lex

 

 

0  Comments

Cookie settings