Aanleiding is de nieuwe ontwikkelrichting met nieuwe gebruiks- en belevingsmogelijkheden die natuur, cultuur en beleving verenigen en bijdragen het fort in stand te houden. Het werk is aanbesteed aan restauratie en bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg en is naar verwachting eind juli afgerond.
Na afronding van de werkzaamheden vindt inrichting plaats en de aanleg van 10 tot 12 parkeerplaatsen bij de fortwachterswoning voor personeel en vrijwilligers. Ook is vergunning verleend voor een demontabele zomerkamer die van 1 april tot 1 oktober kan worden gebruikt. In het najaar van 2022 gaat Staatbosbeheer proefdraaien met de expedities. In 2023 wordt het fort formeel heropend.
Geslotenheid van het fort verbijzonderen
Staatsbosbeheer wil het fort een plek en betekenis geven in de samenleving en UNESCO-waardig en duurzaam in stand houden. Vanuit het thema ‘verborgen geheimen en de natuurlijke magie’ wordt het fort zo ontwikkeld, dat het past bij de kwetsbaarheid en de unieke waarden van fort en omgeving. De focus ligt op exclusieve beleving, waarbij we cultuurhistorische waarden zichtbaar maken en natuurwaarden onderstrepen. Met nieuwe familie-expedities, workshop- en vergaderfaciliteiten en bijzondere exclusieve zakelijke mogelijkheden is het fort straks klaar voor de toekomst.
Hergebruik gebouwen
Het wachtgebouw wordt het startpunt van de familie-expedities onder begeleiding van een gids. De expedities zijn in samenwerking met de vrijwilligers van het fort en door bureau TOINK ontwikkeld. Dit zijn drie verschillende expedities gericht op de natuur, vleermuizen en het leven van de soldaten. In Flankbatterij 4 komt een vleermuizenexpositie en 3 ruimtes worden geschikt gemaakt voor kleinschalig vergaderen met een uitgiftepunt voor catering. Het Kruithuis, dat al wordt aangeboden als vergaderruimte wordt verduurzaamd. Het fort zal net als nu het geval is niet zonder begeleiding toegankelijk zijn. Om de natuur op het fort zijn rust te gunnen is een deel van het fort met buitenruimte toegankelijk.
Samenwerking
De nieuwe ontwikkelrichting is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van provincie Utrecht. Staatsbosbeheer werkt hierin nauw samen met de provincie, gemeente Bunnik en de vrijwilligers. Gedurende het proces wordt de directe omgeving betrokken via nieuwsbrieven en bijeenkomsten.
Informatiebijeenkomst
Op maandagavond 4 april 2022 werd een informatiebijeenkomst gehouden bij de StayOkay in Bunnik voor zo'n 25 aanwezigen. Er werd een presentatie gegeven over de de start van de verbouw en vragen hierover beantwoord.
Download